fbpx
BiH, Vijesti

Finansijska policija ušla u “Aluminij”

Off 88
Aluminij radnici
Foto: Igor Božović/BHRT

Prema nalogu Vlade Federacije BiH i Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, u mostarski “Aluminij” je ušla Finansijska policija kako bi istražila navode i prijave o sumnjivim kaznenim radnjama u toj firmi.

Riječ je o najavljenoj akciji u pokušaju sanacije mostarske tvrtke te utvrđivanja eventualnih krivaca za nastalo stanje.

Sutra ističe rok kada bi Uprava “Aluminija” trebalo da Vladi Federacije BiH preda novi Plan o zbrinjavanju radnika i revitalizaciji proizvodnje. Uprava je dužna da dostavi i popis radnika na čiji se angažman može računati u slučaju najavljenog pokretanja proizvodnje.

Za početak je najavljeno pokretanje Ljevaonice što bi se, u slučaju pronalaženja sredstava, dogodilo od 1. septembra.

Radnicima “Aluminija” ponuđeno je da nastave raditi za 40 do 50 odsto manju platu, zbog čega su pokrenuli internu anketu da bi iznijeli konačni stav o tom prijedlogu. Rezultati ankete trebalo bi da budu poznati sutra, no prema navodima – radnici su ogorčeni tom ponudom.

Takođe, još uvijek se čeka Plan revitalizacije i zbrinjavanja radnika, kojeg bi trebala dostaviti Uprava. Najavljeno pokretanje Ljevaonice od 1. septembra, za sada je upitno jer se ne zna hoće li Uprava uspjeti pronaći potrebna finansijska sredstva da bi izmirili dosadašnja dugovanja prema zajmodavcima.

Za investiranje u “Aluminij”, za sada, interes pokazuju investitori iz Saudijske Arabije te Kine u čije ime pregovara tim iz Izraela.

Inače, protekle godine je planirana privatizacija nekoliko domaćih kompanija, među kojima je i “Aluminij”.

Izvor: BHRT

Related Posts