fbpx
BiH, Kultura, Vijesti

Film “Sin” bh. kandidat za Oskara

Off 75
Foto: Dokument

Film “Sin” režiserke Ines Tanović kandidat je, u ime Bosne i Hercegovine, za nagradu Oskar Američke akademije.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao sertifikovana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizovala je izbor, a komisija je glasanjem odlučila o bh. kandidatu.

U sastavu te komisije su režiser Srđan Vuletić, scenaristkinja Elma Tataragić, scenaristkinja Tina Šmalcelj, producent Zoran Galić, kostimografkinja Lejla Hodžić, scenaristkinja Asja Krsmanović, režiserka Aida Begić, montažer Predrag Solomun, direktor fotografije Mustafa Mustafić i režiser Elmir Jukić.

Ovogodišnji bh. kandidat film “Sin” svjetsku premijeru imao je na 25. Sarajevo Film Festivalu.

Film “Sin” je priča o Armanu (18), koji je usvojen još dok je bio beba. Nedugo zatim, porodica je dobila biološkog sina. Dok se Arman bori protiv demona svoje prošlosti, u isto vrijeme pokušava zaštititi mlađeg brata Dadu (14) od svih izazova današnjeg Sarajeva (droge, oružja, odlaska na ratište na Bliskom Istoku).

Ta drama prati porodicu koja je slomljena unutrašnjom napetošću dok se bore da prežive u Bosni. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrić, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Lidija Kordić, Jasna Ornela Beri i Emir Hadžihafizbegović.

Film je nastao u produkciji kuće Dokument iz Sarajeva, kao koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije i Slovenije. Režiserka i scenaristkinja filma je Ines Tanović, montažu potpisuje Redžinald Šimek, direktor fotografije je Mitja Ličen, a producent Alem Babić.

Izvor: BHRT/Fena

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže