Film

Film “Granice kiše” otvorio Filmski festival “Prvi kadar”

Off 79
Foto: "Prvi kadar"
Projekcijom igranog filma ‘Granice kiše’ Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara sinoć je u Istočnom Sarajevu otvoren 12. Međunarodni filmski festival ‘Prvi kadar’.

Gosti na otvaranju Festivala bili su dječaci iz Trebinja – Nedjeljko Milović i Ognjen Vujović koji su u filmu ‘Granice kiše’ ostvarili debitantske uloge.

Umjetnička direktorica i selektorica Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić navela je da će u zvaničnom takmičarskom programu Festivala učestvovati više od 40 filmova iz 17 država, koji će biti prikazani u selekcijama dokumentarni i kratki igrani film.

U okviru festivalskog programa otvorena je i izložba Aleksandre Jovanić i Čarne Manojlović iz Beograda ‘Hrabre žene putuju kroz vrijeme’. Kako je istaknuto na otvaranju, postavka 17 izloženih fotografija čini centralni dio projekta ‘Hrabre žene putuju kroz vreme’, realizovanog kroz dva ciklusa tokom prošle godine.

Ceremoniji otvaranja u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo prisustvovali su mnogobrojni gosti i zvanice. Oni su ocijenili da su film i filmska umjetnost odlični ambasadori kulture i zato ih treba još više podržavati i njegovati.

Međunarodni filmski festival ‘Prvi kadar’, svojim konceptom i programskom politikom, pruža priliku svim generacijama ljubitelja sedme umjetnosti da vide najznačajnija filmska ostvarenja iz svijeta.

Ovogodišnji festival ‘Prvi kadar’ održava se od 12. do 17. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, pod motom ‘Prvi kadriraj!’. Moto Festivala podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe. Na taj način, Festival pokreće inspiraciju i kreativnost u stvaranju filmskih ostvarenja s upečatljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću, saopštili su organizatori.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže