fbpx
BiH, Vijesti

FBiH: Policijski službenici ići će u mirovinu pod jednakim uvjetima

Off 40
Press Vlade FBiH
Foto: Fena/Emanuel Soča

Svi policijski službenici s prebivalištem u Federaciji BiH, bez obzira da li rade u županijskim, entitetskim, državnim ili policijskim agencijama Brčko Distrikta, ubuduće će ići u mirovinu pod istim uvjetima – mišljenje je Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog ministarstva unutarnjih poslova utvrđeno na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru.

To mišljenje, kako je saopćeno na konferenciji za novinare, postaje obvezujuće za Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Utvrđeno je da će se ubuduće za sve policijske službenike koji imaju prebivalište u Federacije BiH, primjenjivati identični propisi prilikom umirovljenja i izračuna mirovine.

“Bilo kakvo suprotno tumačenje dovodilo bi određene policijske službenike u neugodnu situaciju i praktično bi ih kažnjavali za onaj period rada koji su proveli u nekim od policijskih agencija na državnoj razini”, rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara kaže kako njegovo ministarstvo ima gotovo identičan stav.

“Smatramo da su svi policijski službenici na nivou Bosne i Hercegovine potpuno jednaki, čak i prema zakonima o policijskim službenicima imaju ista ovlaštenja. Upravo iz tog razloga, kod donošenja ovih propisa i zakona i lex specialis Zakona o policijskim službenicima na nivou Federacije BiH, kada smo razgovarali sa sindikatima policijskih službenika, rečeno je će se primjenjivati na sve policijske službenike”, rekao je Čampara.

Kako je rekao, i dalje će dalje postojati određene razlike u radnim pravim policijskih službenika s obzirom da je policijski sustav u Federaciji BiH decentraliziran te da svaka županija ima svoj zakon o unutarnjim poslovima i zakon o policijskim službenicima.

Izvor: Fena

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže