fbpx
Sport, Vijesti

Evropske igre Minsk 2019: BiH će predstavljati 16 takmičara u šest sportova

Off 110
Mustafa Öztürk - Anadolu Agency

Na Evropskim igrama u Minsku, koje će biti održane od 21. od 30. juna ove godine, Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 16 takmičara u šest sportova – u boksu, biciklizmu, džudou, kanuu, streljaštvu i stonom tenisu.

Olimpijski komitet BiH (OKBiH) danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio takmičare koji će činiti bh. tim na Evropskim igrama Minsk 2019.

Mustafa Öztürk – Anadolu Agency


Istaknuto je da će na Evropskim igrama u Minsku, BiH imati predstavnike u šest sportova, a to su boks, biciklizam, džudo, kanu, streljaštvo i stoni tenis. Ukupno će nastupiti 16 sportista u pratnji devet trenera.

Prije samog predstavljanja sportista koji će predstavljati BiH na Evropskim igrama u Minsku, potpredsjednici Olimpijskog komiteta Marijan Kvesić i Izet Rađo podijelili su informacije o projektima na kojima je OKBiH vrijedno radio u protekle tri godine.

Mustafa Öztürk – Anadolu Agency


Posebno je istaknuto da je OKBiH u saradnji s Međunarodnim olimpijskim komitetom i Fondom za solidarnost obezbijedio stipentije u vrijednosti od 521.000 KM, za 14 bh. olimpijaca, za Ljetne olimpijske igre u Tokyo 2020. godine.

Lana Grgić, šefica misije bh. tima Evropskih igara u Minsku, prestavila je sportiste koji će se takmičiti pod zastavom BiH. Ona je podsjetila kako su prve Evrospke igre održane 2015. godine u Bakuu, a od tada se organizuju svake četiri godine.

Mustafa Öztürk – Anadolu Agency


Dodala je kako će Minsku će nastupiti više od 4.000 sportista iz 50 država u 15 sportova te kako ovo takmičenje u pojedinim sportovima predstavlja i kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Ovo su sportovi i takmičari koji će predstavljati BiH na Evropskim igrama u Minsku:

džudo: Larisa Cerić, Aleksandra Samardžić, Harun Sadiković i Petar Zadro,

boks: Adem Fetahović, Dušan Veletić, Džemal Bošnjak, Radenko Tomić, Haris Mešanović, Alen Rahimić i Nikola Ivković,

kanu: Darko Savić,

biciklizam: Nedžad Mahmić i Vedad Karić,

streljaštvo: Nedžad Džanković,

stoni tenis: Emina Hadžiahmetović.

U bh. timu je trebala biti i karatistkinja Katarina Sušac, no zbog njene povrede BiH u Minsku neće imati predstavnika u karateu.

Related Posts