fbpx
BiH, Vijesti

Evropska noć istraživača BiH: Stvarajmo nove prilike

Off 13
Evropska noć istraživača

Evropska noć istraživača, uz slogan “LET’S STEAM! Stvarajmo nove prilike!“ ponovo stiže u Bosnu i Hercegovinu 27. septembra 2019. godine u 17 sati. Biće to osma godina sada već tradicionalnog festivala nauke i istraživanja, koji se obilježava u preko 350 gradova širom Evrope.

“Naš stvaralački tim vrijedno radi kako bi i ove godine posjetiocima širom BiH ponudili bogate zabavne sadržaje te stvorili prilike da im približimo nauku i istraživanje, predstavimo naučna dostignuća i inovacije i podstaknemo maštu različitim interaktivnim eksperimentima, prezentacijama, kvizovima, projekcijama i zabavnim igrama za sve uzraste“, istakli su organizatori.

Manifestacija Evropska noć istraživača stalno raste, pa će tako i ove godine još veći broj građana moći da im se pridruži u devet bh. gradova: Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Trebinju.

“Dođite i pridružite se društvu od preko milion radoznalih ljudi koji istovremeno u jednoj noći slave nauku širom Evrope. Budite dio evropske noći istraživača i stvarajte nove prilike zajedno sa nama“, ističu organizatori i dodaju:

“Ovom prilikom pozivamo i sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u Evropskoj noći istraživača u bilo kojem od devet gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naše tradicionalne sadržaje kao što su naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.“

Radovi, projekti i prezentacije mogu se prijaviti na konkurs za zvanično učešće srednjih škola, institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u Noći istraživača BiH 2019, koji će biti otvoren do ponedjeljka 23. septembra 2019. godine na internet stranici www.nocistrazivaca.ba.

Ulaz na festival i svi sadržaji biće besplatni za posjetitelje svih uzrasta. Tačne lokacije i program dešavanja, kao i svi detalji učešća i kriteriji za prijavu na konkurs takmičenja za srednje škole bit će objavljeni na www.nocistrazivaca.ba.

Evropsku noć istraživača u BiH zajedničkim snagama realizuje konzorcij sačinjen od Tidea d.o.o. Banja Luka, Udruženja BALKANFILM i Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS).

Izvor: Agencija Anadolija

Related Posts