fbpx
EU, Svijet, Vijesti

Evropska komisija usvojila novu strategiju za Srednju Aziju

Off 80

Evropska komisija usvojila je novu strategiju za Srednju Aziju s ciljem stvaranja “snažnijeg, modernijeg i neisključivog partnerstva” s bivšim sovjetskim republikama u centralnoj Aziji koje su “voljne i sposobne” poboljšati odnose.

Dokument od 16 stranica opisuje opće teme onoga što Evropska komisija želi postići sa pet bivših sovjetskih republika u Srednjoj Aziji – Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Strategija ažurira sličan strateški dokument iz 2007. godine.

Poboljšani sporazumi o partnerstvu i saradnji (EPCA) koje je Brisel potpisao s Kazahstanom krajem 2015. ostat će “kamen temeljac” angažmana Brisela u regiji, navodi se u dokumentu.

U toku su pregovori o sličnim sporazumima s Kirgistanom i Uzbekistanom.

U strateškom dokumentu, također, se navodi kako će EU “raditi na rješavanju strukturnih ograničenja u među regionalnoj trgovini i ulaganjima, te podržavati pridruživanje država Srednje Azije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i promicati održivo povezivanje.”

Podrška ljudskim pravima i civilnom društvu također je obuhvaćena strateškim dokumentom.

Vijeće obećava da će “EU nastaviti promovirati poštivanje ljudskih prava u skladu s međunarodnim standardima, s naglaskom na slobodu izražavanja (uključujući pluralizam medija), slobodu udruživanja, prava žena, prava djece, prava manjina i borbu protiv diskriminaciju, te sprječavanje i iskorjenjivanje mučenja”.

Ostala pitanja obuhvaćena su strateškim dokumentom uključuju i procjenu mogućnosti izgradnje transkaspijskog plinovoda ispod Kaspijskog mora koji povezuje Turkmenistan i Azerbajdžan.

Related Posts