fbpx
BiH, Sarajevo Film Festival

Evo kako je izgledalo otvaranje SFF 2019.

Off 280
SFF 2019. Otvaranje
Foto: Edis Deljković/BHRT

Svjetskom premijerom filma “SIN” bosanskohercegovačke rediteljke Ines Tanović otvoren je jubilarni 25. Sarajevo Film Festival. Dinamična i euforična atmosfera vladala je na tradicionalnom bosanskom ćilimu ispred Narodnog pozorišta, kojim je prodefilovala brojna ekipa filma “Sin”, ali i neki od najznačajnijih svjetskih filmskih stvaralaca i umjetnika današnjice.

Jedan od prvih gostiju na bosanskom ćilimu, koji je pozdravio publiku i medije, bio je poljski reditelj svjetskog glasa Pawel Pawlikowski. Na svečanoj ceremoniji otvaranja Pawlikowskom je uručeno Počasno Srce Sarajeva, a program Posvećeno prikazuje bogatu retrospektivu njegovih radova.

Veliku privilegiju i zadovoljstvo publika je imala kada je na bosanskom ćilimu pozdravljala Alehandra Gonzalesa Injaritua, jednog od najuspješnijih filmskih stvaralaca današnjice i dobitnika pet Oscara.

Brojna glumačka ekipa filma “Sin” prodefilovala je tepihom predvođena rediteljicom Ines Tanović, kojoj podrška Sarajevo film festivala znači jako puno.

Danas se u Cinema Cityju održava specijalna projekcija filma FRANKIE, u kojem ovogodišnja dobitnica Počasnog Srca Sarajeva Isabelle Huppert igra glavnu ulogu. Otvara se i Izložba fotografkinje Brigitte Lacombe i Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Prva noć Sarajevo Film Festivala koji ove godine slavi četvrt vijeka od osnivanja, završena je tradicionalnim gala prijemom u hotelu “Evropa”, a glamur je upotpunjen spektakularnim vatrometom. Zabave na više lokacija trajale su do jutarnjih časova.

Izvor: BHRT/Aida Ramić

Related Posts