fbpx
Svijet, Vijesti

EU pozvao Rusiju da hitnim mjerama očuva Sporazum o nuklearnom razoružavanju

Off 22
Rusija EU Zastava
Ilustracija

Vlasti Evropske unije danas su uputile apel vlastima Ruske Federacije da poduzmu hitne mjere kako bi se zagarantiralo poštivanje rusko-američkog Sporazuma o nuklearnom razoružavanju (INF).

Riječ je o Sporazumu o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa iz 1987. koji brani korištenje raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. Nakon američke najave suspenzije, nedavno se Rusija povukla iz tog sporazuma.

Duboko smo zabrinuti zbog razvoja situacije u vezi sa sporazum INF, koji bi mogao biti u potpunosti okončan 2. augusta ove godine, navela je u saopćenju šefica evropske diplomacije Federica Mogherini.

Ona je poručila da se u narednim danima pruža posljednja šansa za dijalog i očuvanje sporazuma koji predstavlja važan segment sigurnosti u Evropi i svijetu.

Mogherini je u ime zvaničnog Brisela pozvala Rusiju da efikasno odgovori na veliku zabrinutost u pogledu razvoja i raspoređivanja raketnih sistema.

“Odmah treba poduzeti važne i transparentne mjere kako bi se garantirala potpuna i vjerodostojna usklađenost s odredbama sporazuma, kazala je Mogherini.

Suspenzija INF-a izaziva bojazan od nove utrke u naoružanju između Moskve i Washingtona.

IZVOR: Anadolu Agency

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže