fbpx
Okoliš, Svijet

EU i Njemačka podržali poziv da se o požarima u Amazoniji razgovara na G7

Off 28
Foto: EPA-EFE

Evropska unija i Njemačka podržali su poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se požari u Amazoniji stave na dnevni red ovogodišnjeg samita svjetskih lidera G7, koji će se održati u Francuskoj.

Mina Andreeva, portparolka Evropske komisije, u petak je kazala da je Komisija duboko zabrinuta zbog požara u Amazoniji, koja je najveća svjetska prašuma i dom je jedne desetine svjetskih bioloških vrsta.

Andreeva je dodala da glavno izvršno tijelo EU pozdravlja Macronovu inicijativu, napominjući da je “osjećaj hitnosti zaista opravdan“. Također, naglasila je da je evropski blok spreman pomoći i da Brazilu i Boliviji, između ostalog, može ponuditi upotrebu njegovog satelitskog sistema.

Ona je rekla i da ugovor koji EU ima sa južnoameričkim zemljama članicama zajedničkog tržišta Mercosur, među kojima je i Brazil, uključuje i obavezu da poštuju Pariski sporazum o klimatskim promjenama i da poštuju ekološke standarde.

Steffen Seibert, portparol Vlade Njemačke, kazao je da kancelarka Angela Merkel požare u Aaozoniji smatra “šokantnim i prijetećim“.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže