Svijet, Vijesti

Erdogan ne odustaje od kupovine ruskog raketnog sistema S-400

Off 25
Foto: Anadolija

Turska neće odustati od kupovine ruskih odbrambenih raketa S-400 i pored američkih upozorenja, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“Postigli smo sporazum sa Rusijom. Odlučni smo. Nema govora o odustajanju”, rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Želja Ankare da kupi ruske protivvazdušne sisteme S-400 stvorila je napetost između Turske i SAD, koje su NATO saveznice.

Američka vojska sumnja da bi ruski sistem mogao da dođe do tehnoloških tajni njenih najmodernijih aviona F-35, koje je Ankara takođe naručila.

“To je završena stvar”, već nekoliko nedjelja govore turski lideri u vezi ruskih raketa. Ruske rakete bi mogle da budu isporučene ovog ljeta i da podstaknu oštre mjere odmazde Amerike.

Erdogan je o tome prošle srijede razgovarao sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom. Predsjednik Turske je ponovio prijedlog da se formira zajednička radna grupa.

Tramp i Erdogan će se sastati na margini samiga G20 krajem juna u Japanu u posljednjem pokušaju da nađu rješenje.

“Ako ode do kraja i primi S-400 rakete, Turska će to skupo platiti”, ponovio je prošle srijede portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus, i ponovo zaprijetio da će suspendovati prodaju aviona F-35 Turskoj, i uvesti joj vrlo stroge sankcije.

Dan kasnije je visoka zvaničnica Pentagona, Ketrin Vilbarger, rekla da bi sprovođenje te transakcije bilo poražavajuće za program F-35 ali takođe za “interoperabilnost Turske sa NATO-om”. Ona je rekla da čak i ako američka administracija ne bude željela da uvede sankcije Turskoj zbog te nabavke, moguće da će je na to natjerati Kongres.

Related Posts