Svijet, Vijesti

Ekstremne vrućine u Evropi

Off 25

Evropu i danas i sutra očekuje visoka temperatura, a u pojedinim državama već je postignut rekord za juni mesec.

Zbog talasa toplote i jakih vetrova u španskoj pokrajini Kataloniji je izbio šumski požar koji je uništio 3.500 hektara zemlja, a temperatura je bila 35 stepeni Celzijusa.

U Francuskoj su počele da se osećaju posledice vrućine, naveli su zdravstveni zvaničnici i dodali da se povećao broj poziva gradjana kojima je pozlilo.

Hoteli grupe Akor (Accor) će danas otvoriti vrata za starije i osetljive osobe gde će moći da borave u kilimatoziranim prostorijama.

U Nemačkoj je postignut rekord za juni mesec jer je zabeleženo 38,6 stepeni Celzijusa u nekim gradovima na istoku, naveli su tamošnji meteorolozi podsećajući da je najtopliji jun bio 1947. godine kada je temperatura bila 38,5 stepeni.

I u Poljskoj je oboren rekord za juni sa 38,2 stepeni Celzijusa, kao i u Austriji sa 36,7 stepeni.

U Francuskoj je u srijedu zabilježena visoka temperatura, a danas i sutra očekuje se obaranje rekorda. U toj zemlji se još pamti 2003. godina kada je od vrućine preminulo 15.000 ljudi.

Vlasti u Grčkoj strahuju od požara zbog jakog ali toplog vetra iz Afrike. Zemlja takođe pamti prošlogodišnji požar u kojem je stradalo više od 100 osoba.

U Ženevi je u srijedu otkazana proslava škola a u Luksemburgu su škole bile zatvorene.

Talasom toplote je pogođena i istočna Evrope. Litvanske vlasti su savjetovale da se ne plovi po određenim rekama zbog niskog vodostaja.

Related Posts