Gastro, Turizam

Sarajevo: Održan prvi festival ćevapčića – “Sarajevo Ćevap Fest 2017”

Off 413

Sarajlije i brojni turisti okupili su se danas u parku Atmejdan gdje je upriličen prvi festival ćevapčića u Bosni i Hercegovini – “Sarajevo Ćevap Fest 2017”. Posjetioci festivala su imali priliku da konzumiraju ćevapčiće četiri sarajevske ćevabdžinice.

S obzirom da je sarajevski ćevapčić u svijetu poznat kao najbolji, vlasnik ćevabdžinice „Zmaj“, Safet Aljović kaže da “lažu oni koji govore da imaju tajni recept za dobar ćevap”.

“Ne postoji recept. Postoji samo dobro meso i naš bosanski ćumur. Drvo je jako važno. Ono daje aromu ćevapčićima”, pojasnio je Aljović.

Na “Sarajevo ćevap Festu 2017” nastupilo je nekoliko kulturno-umjetničkih društava, izvođene su sevdalinke, organizirana degustacija proizvoda i roštiljanje, te brojna takmičenja.

Važno je brendirati sarajevske ćevapčiće

Član Organizacionog odbora Sarajevo ćevap Festa Amar Nurković je u izjavi za medije kazao kako svi govore da je njihov ćevap najbolji, „ali mi kažemo da je naš sarajevski ćevap najbolji i o tome će danas odlučiti turisti i građani koji dođu na festival i koji će konzumirati ćevape“.

On je istakao da je ovo prvi korak zaštite sarajevskog ćevapa, kao bosanskog proizvoda, a cilj je afirmirati one koji se bave tim temama, odnosno, ćevabdžije, da rade kvalitetno svoj posao i da pomognu realizaciju inicijative i aktivnosti.

Nurković je ukazao na važnost brendiranja sarajevskih ćevapčića, općenito, na važnost gastrofestivala, te naveo da svi gradovi u svijetu imaju svoje festivale iz gastronomije, kao što na primjer Minhen ima festival kobasica, Beograd, Zagreb.

“Iako Sarajevo nije imalo tih festivala ipak je poznato po ćevapčićima i to u cijelom svijetu”, rekao je on te dodao da će ovakvi festivali još više dati na značaju Sarajevu i BiH kao privlačnoj turističkoj destinaciji bogatoj prirodnim, kulturno historijskim znamenitostima, ali i poznatoj turističkoj gastro destinaciji.

Related Posts