Turizam

RCC: 548.000 eura grantova za 12 turističkih projekata

Off 33
Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) dodijelilo je danas u Sarajevu grantove za 12 projekata iz oblasti turizma ukupne vrijednosti 548.000 eura, koje je osigurala Evropska unija.

Bespovratna finansijska sredstva dodijeljena su najboljim projektima dobijenim u sklopu javnog poziva, kojim su traženi prijedlozi za unapređenje zajedničke ponude kulturološkog i avanturističkog turizma zapadnog Balkana, kao i infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih turističkih ruta.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović objasnio je da ovaj projekt ne radi samo na podršci turizmu, već da se kroz razvoj turizma, kao regionalne privredne grane, koriste potencijali svih privreda iz okruženja.

“Insistiramo da ovi turistički projekti doprinose povećanju zaposlenosti i da je to suština onoga što radimo”, istakao je Svilanović.

Direktorica za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Ženeviv Ruiz Kalavera (Genoveva Ruiz Calavera) izjavila je da je vrlo sretna što će ovaj projekt stvoriti nove prilike za zapošljavanje mladih u regionu.

“Posebno mi je drago što ovo predstavlja primjer posvećenosti Evropske unije, koji će ljudi u lokalnim zajednicama moći primijetiti”, rekla je Kalavera.

Navedenih 12 grantova čine prvu tranšu od planiranih 30 i više grantova koji će biti dodijeljeni u toku tri godine trajanja projekta razvoja i promocije turizma.

Sedam od 12 grantova dodijeljenih u prvom ciklusu bit će iskorišteni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda, uključujući arheološka nalazišta iz rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu, te utvrđenja i kulturno naslijeđe glavnih gradova.

Ostalih pet grantova će doprinijeti daljnjem razvoju i promociji postojećih avanturističkih ruta (Via Dinarica) i razvoj novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja.

Cilj projekta je razvoj zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma, poboljšanje kvaliteta usluga i infrastrukture duž odabranih ruta, ali i povećanje broja turista koji posjećuju region kroz međunarodnu promociju i promociju unutar regiona.

Related Posts