Turizam

Prvi dan zime ljubitelji prirode organizirano pohodili olimpijske planine

Off 214
Oko 600 ljubitelja prirode različite starosne dobi organizirano su, na prvi dan zime, pohodili Jahorinu, Trebević, Igman i Bjelašnicu. Sve uspone vodili su iskusni planinarski vodiči.

Od ukupnog broja sudionika njih oko 300 su planinarili, a ostali su skijali, sanjkali ili drukčije se relaksirali na snijegu.

Husein Šabić i Sulejman Bašalija iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo bili su glavni vodiči na pravcu Jahorine iz Rajske doline na vrh Ogorjelica (1.916 m.n.v). U toj grupi je bilo 130 ljudi, od čega oko 60 djece školskog uzrasta.

Šabić je kazao da je na terenu bila gusta magla, puhao je hladan vjetar, a bilo je i nanosa snijega. Ipak, među sudionicima je vladalo dobro raspoloženje. Određeni broj sudionika, uglavnom djece, prisustvovao je i raznim aktivnostima koje su upriličene u Rajskoj dolini.

Dio programa te manifestacije je prigodan program upriličen u Historijskom muzeju BiH, a za sudionike je pripremljen i tradicionalni planinarski grah.

Sudionici pohoda ispraćeni su jutros ispred Centra Skenderija, te krenuli prema Zemaljskom muzeju BiH odakle su autobusima nastavili do olimpijskih planina.

Pohodom obilježeno 125 godina organiziranog planinarstva u BiH

Obavezna je bila zimska oprema, a sudionici su ponijeli vodu i hranu za svoje potrebe (u skladu s uputama Planinarskog saveza i voditelja učenika i studenata) kao i odgovarajuće simbole institucija i udruženja (zastave i druge znakove i simbole) iz kojeg dolaze.

Pohod na četiri olimpijske planine na prvi dan zime organiziran je povodom 125 godina organiziranog planinarstva u BiH, a organizator je Planinarski savez BiH u saradnji s Međunarodnim centrom za mir (IPC), Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom obrazovanja i nauke KS, a održan je pod pokroviteljstvom Državne komisije za saradnju s UNESCO-om.

Related Posts