Turizam

Pale: Puštena u rad kabinska žičara, prva u BiH

Off 741
U Ski-centru “Ravna planina” na Palama danas je svečano puštena u rad kabinska žičara – gondola, prva u BiH. Portparolka Ski-centra Borislava Purković rekla je da je ova žičara dio projekta “Jahorina-ekspres” koji treba da povezuje Pale i Jahorinu.

“Okončana je prva faza i danas počinje sa radom kabinska žičara u dužini od 1.400 metara na Ravnoj planini. Ovo je prva ovakva gondola u BiH koja se sastoji od 19 kabina, a svaka prevozi deset skijaša”, navela je Purković i istakla da je ukupni kapacitet gondole 2.200 putnika na sat.

Ona je dodala da će se gondola kretati od restorana u podnožju Ravne planine do vrha glavne staze, gdje se nalaze jezera za vještačko osnježavanje staza i novi ugostiteljski objekat odakle posjetitelji mogu uživati u predivnom pogledu.

Purković je navela da Ski-centar u ponudi ima sedam i po kilometara ski-staza urađenih prema najvišim standardima, a glavna staza dužine 1.400 metara zadovoljava sve svjetske standarde koje se koriste za održavanje Fis-trka.

Vlasnik Ski-centra “Ravna planina” Veljko Golijanin rekao je da je ova gondola sigurno jedna od najvećih na Balkanu.

Ministrica omladine, porodice i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, koja je prisustvovala otvaranju kabinske žičare, rekla je da će ovaj infrastrukturni objekat upotpuniti turističku ponudu i sportski potencijal i općine Pale, i grada Istočno Sarajevo, kao i regije.

Related Posts