Turizam

Na Vlašiću brdsko-biciklistički maraton ‘XCM Vlašić 2018’

Off 172
Foto: Fena
Međunarodni brdsko-biciklistički maraton “XCM Vlašić 2018”, u kojem sudjeluje 171 biciklista iz BiH i regije, održava se danas na Vlašiću, a cilj organizatora je afirmisati brdski biciklizam i središnju Bosnu kao idealnu turističku i biciklističku destinaciju.

Utrka je počela jutros na platou Babanovca, a organizatori ističu kako će ova vožnja biti idealna prilika da biciklisti dožive sve ljepote Galice, Paklarskih stijena, Babanovca, Devečana, Paljenika i ostalih dijelova Vlašića, turističkog bisera aktivnog odmora.

Sekretar Biciklističkog kluba “Vitez” Bruno Žuljević kazao je agenciji Fena da se maratonska trasa sastoji od tri staze, koje su nazvane po uzoru na prepoznatljive porcije ćevapa u Travniku – “mala” (27 km), “srednja” (40 km) i “velika” (50 km).

“Najviše natjecatelja je iz BiH, zatim iz Hrvatske, a tu su i biciklisti iz Crne Gore. Veliki broj je rekreativaca, ali je i izrazito jaka konkurencija za vodeća mjesta s obzirom na to da su danas na Vlašiću i zasigurno najbolji biciklisti iz BiH i regije, a među njima i bh. državna prvakinja Lejla Tanović”, kazao je Žuljević.

Naglasio je kako se radi o prvom biciklističkom maratonu te vrste u SBŽ-u, te da se Vlašić pokazao kao idealna destinacija.

“Vlašić se pokazao kao najbolja destinacija, jer je to pitoma planina i ima mnoštvo uređenih staza… Za većina ljudi, kada čuju za Vlašić, to predstavlja dovoljnu pozivnicu da dođu i sudjeluju”, istakao je Žuljević.

Osim atraktivnog nagradnog fonda za najbolje, organizatori su osigurali ručak nakon utrke te, zahvaljujući sponzorima, i pakete s majicama, energetskim napicima i proteinskim čokoladicama.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže