Privreda

Udruživanje najbolji način zastupanja interesa malinara

Off 42

Drago mi je što su proizvođači jagodičastog voća započeli proces udruživanja i stvaranja baze podataka o sektoru malinarstva.

Mislim da je udruživanje najbolji način zastupanja interesa malinara kod institucija, otkupljivača i izvoznika – izjavio je Feni Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić nakon sastatnka s predstavnicima Koordinacionog tijela “Zajedno za bh. malinu”, Saveza prerađivača jagodičastog voća u BiH te Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća.

– Nama je izuzetno bitno da imamo partnere sa jasnim stavovima i da ostvarimo saradnju sa onima koji najbolje poznaju situaciju na terenu – dodao je. Veliki potencijal vidi u činjenici da je Bosna i Hercegovina trenutno deseti proizvođač maline u svijetu, te da se ostvaruju veliki godišnji prihodi, a trend razvoja raste. Da bismo to iskoristili, navodi ministar, u potpunosti moramo što prije regulisati pitanja poput skladištenja, transporta, poticajnih mjera.

– Ove godine uz to imamo još problem niskih otkupnih cijena – naglasio je Dedić. Uvjeren je da će se uočeni nedostaci moći otkloniti uz bolju organizaciju proizvođača i izgradnju partnerskog odnosa sa ministarstvom.

– Ono što me ohrabruje je činjenica da su i sami malinari shvatili da ovo nije samo problem Federacije već čitave države i ovdje se nažalost osjeti da Bosna i Hercgovina nema državnog ministarstva poljoprivrede koje bi moglo efikasnije rješavati probleme u ovoj oblasti. Inicirat ću sastanak malinara, resornih ministara iz Federacije i RS-a, ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te predstavnika Vanskotrgovinske komore u cilju definisanja konkretnih mjera koje možemo poduzeti da malinarima olakšamo period berbe i plasman na tržište – poručio je u izjavi za Fenu ministar Dedić.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radio - televizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže