BiH, Privreda

Udruženje poslodavaca FBiH održalo panel “Pokrenimo privredu zajedno”

Off 80
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine održalo je panel diskusiju pod nazivom „Pokrenimo privredu zajedno“, a tema panela bila je „Kako finansijske institucije trebaju podržati poslovanje, iskustva privrednika u BiH“ u okviru prvog Finansijsko-poslovnog samita koji je danas održan u Sarajevu.

Učesnici panela su bili Mladen Pandurević, direktor UPFBiH, Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupe i član UO UPFBiH, Safudin Čengić, direktor Centrotransa i član UO UPFBiH, Zijada Mešanović-Jasenčić, izvršna direktorica za finansije Studen Group SEE.

Usaglašeno je da u aktuelnoj situaciji, bez obzira na sva ograničenja currency boarda, princip na kojemu posluje Centralna banka Bosne i Hercegovine treba očuvati.

Također je istaknuto da bez obzira na činjenicu da bi postojanje kontrolirane inflacije do određenog dijela koristilo bh. privredi, naročito izvoznicima, taj princip u ovome trenutku nema alternativu.

“Monetarni sistem je jedna od rijetkih stabilnih stvari u našoj zemlji i bez obzira na njegova ograničenja, kojega smo naročito svjesni mi u privredi, definitivno ga za sada ne treba mijenjati”, naglasio je Safudin Čengić.

Učesnici panela su govorili i o uvjetima za kreditiranje koje privredi u FBiH daje Razvojna banka FBiH te da li privrednici od ovako koncipirane Razvojne banke imaju koristi.

“Procedure za dobijanje sredstava Razvojne banke su jako komplicirane, mnogo kompliciranije nego u komercijalnim bankama”, istakla je Zijada Mešanović-Jasenčić.

Zajednički zaključak učesnika je da Razvojna banka treba privredi FBiH, ali nikako kao profitna institucija nego kao institucija koja će, osim ulaganja u infrastrukturu, socijalne i ekološke projekte, imati i neku vrstu risk fonda namijenjenog privredi, kao i dio sredstava namijenjenih za start up preduzeća.

Sredstva koja BiH dobije od MMF-a jesu jeftinija za državu, ali za privredu i građane koji vraćaju kredite MMF-a to je izuzetno skup novac. Realni sektor, također, treba naći adekvatne sistemske načine plasiranja vlastitih zahtjeva i vlastitih interesa prema donositeljima odluka, kako domaćim, tako i inostranim.

Direktor UPFBiH Eldin Hadžiselimović je na pitanje da li banke u BiH imaju monopolski položaj na finansijskom tržištu BiH naglasio da je potrebno razvijati tržište kapitala koje je trenutno prilično ograničeno.

Zajednička saradnja realnog i bankarskog sektora i uzajamna saradnja na realizaciji ciljeva u konačnici trebaju unaprijediti razvoj kako banaka i njihove ponude na tržištu, tako i privrede i društva u cjelini, saopćeno je iz UPFBiH.

 

Related Posts