Privreda

“Dani jabuke” u Goraždu okupili više od stotinu izlagača

Off 119
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine otvorio je danas u Goraždu 15. privredno-kulturnu manifestaciju “Dani jabuke”, čiji je cilj vratiti imidž voćarskog kraja ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuje više od stotinu izlagača iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Ministar Šarović smatra kako bi jabuka trebala biti izvozni brend ovog područja. Prvi voćni rasadnik u našoj zemlji formiran je upravo u Goraždu, 1910. godine.

“Važno je da se Ministarstvo osvrne na ovaj kraj i ovaj sajam koji se održava posljednjih 15 godina. Mi ćemo sigurno podržavati sajam i u narednim godinama jer je jabuka, nakon šljive, najzastupljenija kultura u Bosni i Hercegovini”, rekao je Šarović.

Mirsad Hubanić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i istoimenog udruženja “Dani jabuke”, ističe zadovoljstvo interesovanjem izlagača i posjetilaca za ovaj događaj, čija je svrha promocija potencijala u oblasti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje.

“Bitno je da vodimo računa o iskorištenju resursa koje imamo, a to je dobra klima, kvalitetna zemlja i sve što nam omogućava da se bavimo intenzivnim voćarstvom. Ovo je svojevrsna promocija svega toga i sasvim sigurno ovaj sajam iz godine u godinu postiže svoj cilj”, rekao je Hubanić.

Pored izložbenog dijela i stručnih predavanja, posebno značajan događaj u okviru ove manifestacije je tradicionalni Kviz znanja za učenike poljoprivrednih-tehničkih škola u kojem će učestvovati 12 škola iz četiri države.

Najavljeno je i takmičenje škola iz Bosne i Hercegovine i regiona pod nazivom “Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji”, te okrugli sto na temu “Pravilna upotreba pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava”.

Za podršku ovoj manifestaciji danas su uručena posebna priznanja Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvu poduzetništva i obrta Federacije BiH, Vladi Bosansko-podrinjskog kantona i kancelariji SGV-a iz Užica.

I ove godine izlagačima će biti dodijeljena priznanja za kvalitet proizvoda, a sajam će trajati do 13. oktobra.

Related Posts