Privreda

Tuzla: Pogon Fabrike obuće “Aida” prodan za 3,5 miliona BAM

Off 103
Pogon tuzlanske Fabrike obuće “Aida” u stečaju prodan je za 3,5 miliona BAM, što je znatno manje od dugovanja koje ova firma ima prema povjeriteljima. Dosad je održano desetak neuspjelih prodaja s različitim iznosom cijene, a tuzlanski pogon kupio je “Intral BiH” koji se već nalazi u “Aidinim” pogonima i koji je investirao u njihovu obnovu.

Stečajni upravnik Mehmed Krainović očekuje da će procedura oko realizacije izvršenja kompletnog postupka biti okončana u roku od 30 dana.

On je naveo da je pogon prodan na usmenom javnom nadmetanju, a na oglas su se prijavile četiri firme. Neposredno prije početka javnog nadmetanja, pojasnio je Krainović, neke firme su odustale te je kupac kupio pogon po cijeni koju su utvrdili povjerioci.

“To je firma koja trenutno radi u istom pogonu i cijena je bila 3.503.000 BAM, uvećano za pripadajuće poreze i doprinose, PDV i porez na prenos nepokretnosti prava”, rekao je Krainović.

Kada je oglašena prva prodaja, u junu 2016. godine, vrijednost imovine bila je procijenjena na više od sedam miliona BAM.

U nekadašnjem gigantu “Aidi”, stečaj je pokrenut prije više od dvije godine. Pogon u Tuzli bio je posljednji objekt te firme koji nije bio unovčen. Prodajom “Aide”, novac će biti uplaćen povjeriteljima.

Related Posts