Privreda

Tuzla domaćin festivalu rakije

Off 33
Narednog vikenda Tuzla će biti domaćin Prvog međunarodnog festivala rakija, poslovne manifestacije koja okuplja destilerije i male kućne proizvođače iz regiona. Međunarodnoj ocjenivačkoj komisiji pristiglo je 120 uzoraka.

Kantonalna Privredna komora, koja je organizator festivala, na ovaj način želi da podstakne poslovne ideje u oblasti koja pruža i velike izvozne mogućnosti. Kao primjer navode primjer susjedne Srbije koja godišnje izveze dva miliona litara destiliranih voćnih pića.

Smatraju da proizvodnja voćnih rakija pruža velike mogućnosti čak i kroz tradicionalnu kućnu radinost, ali je neophodna edukacija. Zbog toga će tokom festivala za zainteresirane male proizvođače biti organizirana i stručna predavanja.

“Mi imamo potencijal. Možemo sve to raditi. Bosanski hrast je super, možemo napraviti top proizvod, ali moramo malo poraditi na tehnologiji. Imamo voće koje nije genetski modificirano, imamo mogućnost od branja do pripravka komine da to možemo uraditit u jedan dan”, rekao je za BHRT Fikret Nadarević jedan od proizvođača koji će učestvovati na festivalu.

Related Posts