Privreda

Štrajk upozorenja rudara u Zenici od danas do idućeg petka

Off 47
Foto: Ilustracija
U znak solidarnosti sa 44 rudara koji ne mogu ostvariti uvjete za penziju, od danas pa do narednog petka, jednosatni štrajk upozorenja organiziraju radnici Rudnika mrkog uglja Zenica, saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

“Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH podržava svaki oblik sindikalne borbe i u potpunosti stavlja na raspolaganje svoje resurse u Zeničko-dobojskom kantonu radnicima koji traže rješenja za svoje probleme. Pozivamo sve nadležne institucije da što prije nađu rješenje za ove radnike, koji su časno i pošteno, obavljajući najteži posao u Federaciji BiH, zaradili svoje penzije”, navedeno je u saopćenju.

Posljednjih dana u medijima se spominje pitanje penzionisanja 44 radnika kojima je poslodavac izdao rješenje o penzionisanju, ali nije u skladu s važećim zakonskim propisima izvršio uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstvo i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, navedeno je također u saopćenju sindikata.

Related Posts