Privreda

Pritisak na radnike Željeznica RS-a koji štrajkuju glađu

Off 28

Dvadest i jedan radnik Željeznica Republike Srpske (ŽRS) štrajkuje glađu i tvrde da trpe pritiske uprave, te da im se prijeti i disciplinskim postupcima.

Predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u ovom javnom preduzeću Zlatko Marin izjavio je da ne odustaju od štrajka sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, te da očekuju da ih podrži još jedan broj kolega.

“Na terenu su već počeli pritisci, iako uprava tvrdi da to nije tačno, ali se prijeti disciplinskim postupcima onima koji žele da nam daju podršku. Na sve načine pokušavaju da nas onemoguće da se ovaj štrajk omasovi”, tvrdi Marin.

Radnici Željeznica RS traže isplatu četiri naknade za prevoz i dva topla obroka, ali zasad ih niko od uprave ili resornog ministarstva nije kontaktirao, iako su u štrajku glađu treći dan.

Marin je optužio rukovodstvo ovog javnog preduzeća da pravi uštede na primanjima radnika.

Uprava ŽRS: Nije nam namjera uskraćivati radnička prava

Iz uprave Željeznica RS-a je saopćeno da ne spore da su u tekućoj godini nastala određena dugovanja prema radnicima, prije svega po osnovu toplog obroka i naknade za prevoz, ali dodaju da do kašnjenja s isplatama dolazi zbog nedostatka novčanih sredstava, a ne zbog namjere uprave da neka radnička prava uskrati ili umanji.

“Radnici moraju biti svjesni posljedica ne samo po lično zdravlje već i po njihov radnopravni status, zbog postupanja mimo važećih propisa, te Uprava poziva sve radnike, koji su se odlučili za štrajk glađu da odustanu od daljeg ugrožavanja vlastitog zdravlja, a da svako nezadovoljstvo vezano za ostvarivanje prava iz radnog odnosa rješavaju u skladu s važećim zakonskim propisima”, naveli su u saopćenju.

Related Posts