Gastro, Privreda

Otvoren sedmi Sajam organske hrane “OPEN-s 2017 Zenica”

Off 437

Tradicionalni, sedmi Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva “OPEN-s 2017 Zenica” okupio je 250 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, koji će se predstaviti sa više od pet hiljada proizvoda, javio je reporter BHRT-a.

Organizator sajma je Asocijacija organskih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona.

Predsjednik Asocijacije i direktor Sajma, Refik Alihodžić, ocijenio je da je ovogodišnja manifestacija najbolja do sada, uz napomenu da konzumiranje organskih proizvoda znači zdrav život…

“Građanima Bosne i Hercegovine treba organsko da bi se produžio starosni vijek, jer za mnoge rane bolesti i smrti odgovorna je hrana. Dakle, treba im otvoriti oči šta je organsko i zašto ga treba koristiti. Mi koji živimo na selu hranimo se zdravo i organski, a ovakvim sajmovima želimo približiti organske proizvode i stanovnicima u gradovima”, kazao je Alihodžić za BHRT.

Sajam je otvorio gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, kazavši da nije tačno da je Zenica toliko zagađena da na njenom prostoru nije moguće proizvoditi organsku hranu.

“Za sve one priče koje se pričaju da je oko Zenice sve zagađeno, mogu reći da to nije istina, što je i naučno dokazano. Treba kupovati domaće proizvode, koji se proizvode na tradicionalni način. Time pomažemo zdravlje naših porodica, pomažemo proizvođače, ali i ekonomiju Bosne i Hercegovine”, kazao je Kasumović.

Suorganizator sajma je Udruženje poljoprivrednika Federacija Bosne i Hercegovine.

Partneri su: AS Group, “VISPAK”, “Klas”, Zenička industrija mlijeka ZIM, a generalni sponzori su Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Federacije BiH i Grad Zenica.

Sajam će trajati četiri dana, a ulaz za sve posjetioce je slobodan.

Related Posts