Privreda

Općina Stolac kroz projekt “Life” unapređuje privredno okruženje

Off 100
Potpisivanje ugovora između Općine Stolac i Međunarodne financijske korporacije – IFC o pristupanju te općine Projektu privlačenja investicija i unapređenju privrednog okružja na lokalnoj razini pod nazivom “Life”, održano je danas u Stocu.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković i menadžerica projekta “Life” Ruvejda Aliefendić, u prisustvu britanskog veleposlanika u BiH Edwarda Fergusona.

Implementacijom projekta “Life” Općina Stolac napravit će pomak u podizanju konkurentnosti svoga privatnog sektora čineći napore na smanjenju troškova poslovanja, skraćenju vremena potrebnog za pribavljanje dozvola i saglasnosti, te dodatnim povećanjem transparentnosti u radu općinskih tijela uprave krenuti smjerom privlačenja investicija.

Stolački načelnik Bošković istaknuo je kako je ovaj projekt od velikog značaja za općinu i razvoj privatnog poduzetništva, te kako se nada da će se njegovom implementacijom vratiti povjerenje privatnog sektora u općinu Stolac.

“Nadam se da ćemo nakon ovog projekta imati dobar dokument koji će poboljšati povjerenje privatnog sektora u općinu Stolac, u ovu upravu, koja uvelike ovisi o privatnom sektoru” izjavio je načelnik Bošković.

Da bi privredna zona Stoca došla do izražaja, Bošković je naglasio važnost putne infrastrukture, odnosno dobre putne komunikacije, spomenuvši pri tome dionicu Mostar-Stolac-Neum, za čiju bi izgradnju tender trebao biti raspisan polovinom ove godine.

Britanski veleposlanik Ferguson ocijenio je kako je projekt “Life” s općinom Stolac vrlo konkretan i praktičan projekt koji se provodi na području cijele Bosne i Hercegovine.

“Ono što pokušavamo uraditi s našim stručnjacima iz Svjetske banke jeste pojednostaviti procedure, odnosno smanjiti vrijeme i troškove kompanijama prilikom registracije, a samim time i generalno poboljšati poslovnu klimu”, kazao je Ferguson.

Naglasio je kako su ovi projekti zaista doveli do konkretnih rezultata u gradovima, odnosno općinama gdje su do sada provedeni, navevši primjer Sarajeva gdje je za 15 posto povećan broj registracija, a za 20 posto smanjeno vrijeme potrebno za registraciju.

Menadžerica Aliefendić izjavila je kako IFC na ovakvim projektima radi već desetak godina, a ono što je najvažnije, kako je kazala, jeste ta suradnja s lokalnim biznisima.

Izrazila je zadovoljstvo što je Općina Stolac spremna stvoriti jedno dinamičnije okruženje, napomenuvši pri tome kako se pored Stoca ovaj Projekt provodi na još osam lokacija, a prije toga je proveden na njih 11 u cijeloj BiH.

Nakon potpisivanja Ugovora, veleposlanik Ferguson i načelnik Bošković prisustvovali su obilježavanju početka druge faze projekta “Aktivni građani”, kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koje je održano u zgradi Srednje škole Stolac, u organizaciji British Councila.

Riječ je o projektu koji provodi aktivnosti kojima se motiviraju i obučavaju mladi iz različitih krajeva zapadnog Balkana kako bi bolje razumjeli potrebe svojih lokalnih zajednica i njihov položaj u regiji, te aktivno radili na njihovom unapređenju.

Related Posts