Privreda

Novalić: Tehnološki i kadrovski pratiti razvoj metalske industrije

Off 31
Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas na manifestaciji “Info dan metalaca 2017” u Sarajevu da je metalska industrija jedan od najvažnijih sektora privrede, zbog tradicionalnog naslijeđa i resursa koje posjedujemo. Kao okosnice njenog dugogodišnjeg liderstva, izdvojio je proizvodnju metala, te automobilsku i namjensku industriju.

Novalić je rekao da automobliska industrija prednjači po svojim rezultatima i zbog stalnog rasta automobilske industrije na Zapadu, te da je i namjenska industrija u stalnom porastu.

“Jedan od razloga jeste i taj što smo stabilizirali poslovanje kompanija u namjenskoj industriji, a oko 30 miliona KM, koliko iznosi profit namjenske industrije, vraćen je ponovo firmama za njihov dalji rad i razvoj”, rekao je Novalić.

On je naglasio da je to jedna od industrija koja mora pratiti tehnološka dostignuća. Kada je riječ o radnoj snazi i specifičnim obukama u metalskoj industriji, naveo je Novalić, postoji izazov kako da se održi, unaprijedi i zadrži taj proizvodni kadar.

“Naime, taj obučeni kadar nije takav izašao iz škola, nego su firme, u skladu sa svojim obukama, osposobile potreban kadar koji moramo zadržati. Također, trebamo održati i nivo tehnologija s obzirom na svakodnevni napredak i u toj oblasti”, rekao je Novalić.

Federalni premijer je ukazao na pozitivne rezultate koje namjenska industrija ostavaruje u poslovanju, izvozu i zapošljavanju, ali i u smislu sigurnosti države.

“Čestitam 15. novembar, Dan metalaca, svim metalcima i svima drugima koji shvataju važnost te branše”, zaključio je Novalić.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić naglasio je značaj i ulogu ovog sektora u ukupnoj prerađivačkoj industriji i izvozu.

Održati korak sa svjetskim proizvođačima

“Radi se o proizvodima visokog stepena finalizacije, koji uključuje ekspertize i stručni rad. Privredna komora nakon ovakvih skupova očekuje parametre koje će koristiti za istraživanje tržišta i pronalaženje partnera za svoje članice”, rekao je Jašarspahić.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH Almin Mališević kaže da je nastavljen trend blagog rasta u metalskoj industriji Bosne i Hercegovine. Povećan je broj radnika u odnosu na prošlu godinu, veći je broj firmi koje rade u ovoj branši, kao i ostvareni izvoz.

“Metalska industrija i u svijetu bilježi rast, povećava se broj uposlenih i generalno proizvodnje. Preteći te trendove mi očekujemo da i narednih godina, ukoliko budemo tehnološki i kadrovski pratili razvoj metalske industrije, možemo održati korak sa velikim svjetskim proizvođačima”, rekao je Mališević.

On je upozorio da postoji određeni broj firmi koje se u svom poslovanju suočavaju sa problemima, te da vlast treba učiniti dodatni napor kreirajući zakonsku regulativu koja može stvoriti konkuretna preduzeća te pomoći firmama koje dobro posluju da još bolje rade i nastave trendove rasta.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je da to ministarstvo radi na poboljšanju regulatornog okvira i da su u toku aktivnosti sa Svjetskom bankom na izradi zakona o poticaju male privrede.

“Nastojat ćemo kroz taj regulatorni okvir da stvorimo pretpostavke za još brži razvoj metalskog sektora, koji i sada čini oko četvrtinu proizvodnje i trećinu izvoza sa 30 hiljada zaposlenih. Istovremeno, imamo i druge vidove podrške, odnosno grant šeme, gdje potičemo jačanje konkurentnosti i izvoza u čemu upravo metaloprerada predstavlja jedan od prioriteta”, rekao je Zukić.

Prema njegovim riječima, drugi dio se tiče saradnje sa Razvojnom bankom Federacije BiH, gdje se godišnje oko šest miliona KM daje po povoljnim kreditnim uslovima, a čime se stimuliše nabavka mašina i ulaganje u proizvodnju.

U Privrednoj komori će danas biti održan i okrugli sto koji će biti prilika da se neposredno pred Dan metalaca, 15. novembar, prikažu mogućnosti, ali i izazovi sa kojima se susreću firme u ovoj branši.

Related Posts