Privreda

Najtraženija zanimanja u FBiH: Zidar stolar, bravar…

Off 53
Šivači, stolari, bravari, trgovci, konobari, zidari, obućari, zavarivači, tesari, tapetari… čine top-listu najtraženijih zanimanja, pokazala je analiza potreba tržišta rada u Federaciji BiH u 2018. godini.

Anketiranje je provedeno tokom marta i aprila ove godine, a uzorak je činilo 1.245 poslodavaca koji imaju najmanje pet zaposlenika. Dosadašnjom obradom podataka obuhvaćeno je 915 poslodavaca, podaci su Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Poslodavci su na osnovu vlastitih procjena u ovoj godini iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.924 radnika. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS) i to 43,14 posto, te radnika srednje stručne spreme III stepena (KV), odnosno 33,15 posto. Povećana je i potreba za nekvalificiranim readnicima (NK) za 12,4 posto.

Poslodavci su u skladu sa svojim planovima uvođenja promjena u tehnologiji i organizaciji rada naveli potrebe za dodatnim osposobljavanjem zaposlenika.

Na prvom mjestu su uža strukovna i tehnička znanja (48,4 posto), slijede dodatne vještine (33,65 posto), te socijalne i poslovne vještine (14,42 posto).

Učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja navedeno je kao najčešći oblik saradnje ostvarene sa službama za zapošljavanje (36 posto), slijedi informiranje o ponudi radne snege (19,8 posto), kao i oglašavanje slobodnih radnih mjesta (17,43 posto).

Related Posts