Privreda

Marin: Željezničari RS-a štrajkuju glađu, a za ogromni dug niko ne odgovara!

Off 55

Na Željezničkoj stanici u Banjaluci, gdje 12 radnika Željeznica RS štrajkuju glađu, okupilo se oko 200 radnika i građana, a željezničari su odlučili da tijelima blokiraju prolazak vozova.

U štrajku glađu trenutno je 28 radnika Željeznica Republike Srpske, 16 u Doboju i 12 u Banjaluci izjavio je danas za agenciju Fena predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti tog javnog preduzeća Zlatko Marin.

Pet dana u krugu Željezničke stanice u Banjaluci u štrajku glađu je bilo više radnika ovog javnog preduzeća, ali niko od uprave i Vlade nije ih do danas  pozvao na razgovore.

Štrajkačima se danas pridružilo još oko 200 njihovih radnih kolega i građana, a u 14.00 sati nezadovoljni meterijalnim ststusom odlučili su da izađu na prugu i tijelima blokiraju prolazak vozova.

Odbili su ponudu menadžmenta da im danas bude isplaćen topli obrok i prijevoz za januar i februar, a februarska plaća do kraja sedmice.

I potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović pozvao je danas radnike Željeznica RS da prekinu štrajk glađu te obećao da će u ovoj sedmici biti isplaćene  naknade za topli obrok i prijevoz zaposlenim u tom preduzeću.

Navodeći da će Vlada i danas razmatrati na koji način će dalje rješavati pitanje restrukturisanja Željeznica RS, istakao je da smatra „strašno dramatičnim da i jedan čovjek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu“.

Radnicima se duguje 13 naknada za regres i 14 za topli obrok. Posljednju  plaću su dobili za januar ove godine.

Štrajkači tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva za redovnu isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima. Još uvijek im je dobro zdravstveno stanje, ali su razočarani činjenicom da ih dosad nije kontaktirao niko iz uprave, resornog ministarstva ili Vlade.

Vlast nije briga za radnike!

“Mi pet dana gladujemo, jer oni ne poštuju zakon, ali vlast za to nije ni briga. Radnicima je “dogorjelo”, samoorganizovali su se, jer oni nemaju šta jesti kada dođu na posao”, tvrdi predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti tog javnog preduzeća Zlatko Marin.

Naglašava da nisu u štrajku glađu zbog starih dugova, već što im se ne isplaćuju redovna, zakonom definirana primanja.

“Topli obrok nismo primili gotovo cijelu prošlu godinu, niti naknade za prevoz i plaću u skladu s zakonom. Zbog toga štrajkujemo. Nadležni ne žele da daju pare radnicima. Jučer i danas sam gledao kako vozovi idu i prevoze teret u “privatne džepove”. Nema pečata na tovarnim listama, niti koliko je prevoznina. To više ne može tako. Krade se sa “Željeznica” i neko za to mora odgovarati. Ne može preduzeće biti u gubitku 260 miliona BAM, a da niko za to nije kriv”, tvrdi Marin.

Related Posts

Arhiva

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031