Privreda

FBiH: Sindikat metalaca nezadovoljan predloženim Zakonom o PIO

Off 119
Foto: Sindikat metalaca FBiH/Arhiv
Sindikat metalaca Federacije BiH tvrdi da je ovaj sektor još više ugrožen i diskriminiran predloženim entitetskim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Sindikat metalaca traži da se sa jednim bodom za svaku godinu posebnog staža u novom zakonu vrednuje period proveden u odbrani zemlje tokom rata, da se lični koeficijent za izračun penzije radnicima iz realnog sektora utvrđuje na osnovu prosjeka plata realnog (industrijskog) sektora, a ne na osnovu prosječne plate u FBiH, te da se briše član 143. u prijedlogu zakona ili barem ublaži, kako navode, drastično umanjenje penzija za osiguranike koji su prinuđeni otići u prijevremenu penziju.

– Neprihvatljiva su drastična umanjenja penzione osnovice kod prijevremene penzije, skoro 4% za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju prije 65 godina starosti. Obzirom da veliki broj metalaca radi u teškim uslovima gdje ne mogu dočekati punu penziju sa 40 godina staža osiguranja, ovo je izrazito nepovoljno rješenje – navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata metalaca takođe ističu da vezivanje ličnog koeficijenta za prosječnu platu u FBiH, koja je veća od prosjeka realnog sektora, može dovesti do apsurdne situacije da će se rastom prosječneplate u Federaciji BiH praktično smanjivati lični koeficijent radnika iz realnog sektora sa manjim platama, ako one u realnom sektoru ne budu stagnirale.

– To je nepošteno i nepravedno rješenje. Ovaj problem će posebno doći do izražaja ukoliko bude usvojen Zakon o porezu na dohodak u predloženom obliku. U tom smislu bi trebalo utvrditi da se lični koeficijent za obračun penzije radnicima iz realnog sektora utvrđuje na osnovu prosjeka platerealnog (industrijskog) sektora, prema podacima Zavoda za statistiku – saopćeno je iz Sindikata metalaca FBiH uz najavu protesta i drugih zakonskih oblika borbe ukoliko njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni.

Related Posts