Privreda

Džindić: Vlada poštuje dogovor sa Željezarom, rudari neka se strpe!

Off 55
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine do sada je izdvojila oko milion i po KM za uvezivanje radnog staža i drugu pomoć da bi Privredno društvo Željezara Zenica riješilo probleme u svom poslovanju, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na konferenciji za medije u Sarajevu. Rudarima je ministar preporučio strpljenje.

Naglasio je da se federalna vlada drži dogovora s predstavnicima radnika i privremenim stečajnim upravnikom, u sklopu dogovora postignutog tokom posjete Vlade FBiH Zeničko-dobojskom kantonu.

“Na jednom od sastanaka kojem su prisustvovali privremeni stečajni upravnik i predstavnici radnika niko nije rekao ništa protiv prijedloga da, ako sud donese odluku da idemo u stečajni proces, 120 radnika bude angažirano u novoj firmi, koja će nastati u stečaju, da dio ide u penziju, a da razlika, stotinjak njih ide na biro, s tim da nađemo sredstva za otpremnine”, istakao je Džindić.

On smatra da je bolje od 364 radnika zbrinuti 120, nego izgubiti sva radna mjesta.
Rekao je da su taj dan svi pristali na taj koncept, te da Vlada FBiH nije ništa promijenila.

“Za stečajno ročište je bio definiran 8. februar, kada ćemo odrediti u kojem smjeru se ide, a dobio sam informaciju da će biti i ranije, zbog hitnosti”, naveo je Džindić.

Naglasio je da je Vlada učinila sve po dogovoru i da nastavak zavisi od sudske odluke.

Nadzorni odbor ovog privrednog društva koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, priprema ishranu za firme koje posluju u krugu Željezare Zenica, zbog loše situacije i blokade računa donio je Odluku o davanju saglasnost za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka.

Džindić pozvao zeničke rudare da sačekaju, rješenje postoji

Ministar Džindić pozvao je danas grupu zeničkih rudara koji najavljuju štrajk glađu da sačekaju narednu sedmicu kada će na sjednici Vlade FBiH prva tačka dnevnog reda biti njihov problem.

“U rudniku Zenica imamo situaciju da 118 ljudi čekaju zbrinjavanje, uvezivanje radnog staža da konačno odu u penziju. Od njih 118 za 44 radnika nije ništa uplaćeno”, kazao je ministar.

Rekao je da su njihovi zahtjevi obrađeni i upućeni ministarstvima pravde i finasija te Uredu za zakonodavstvo.

“Kada dobijemo povratnu informaciju, prijedlog ide na Vladu i Vlada će iz Fonda koji smo osnovali uvezati staž za ta 44 radnika”, naglasio je Džindić.

Dodao je da je sljedeća adresa na koju treba da se jave oni koji ostaju bez mogućnosti za penzionisanje generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

“On je direktor društva koje je odgovorno da ljude šalje u penziju, a ne ministarstvo”, potcrtao je Džindić.

Related Posts