Okoliš

Zagađen zrak u Sarajevu, Tuzli i Zenici: Na Ilidži granične vrijednosti prekoračene pet puta

Off 61
U Sarajevu, Zenici i Tuzli jutros je registrovano zagađenje zraka iznad dozvoljenih vrijednosti. Najgora situacija je u sarajevskoj opštini Ilidža, gdje je zabilježeno 289 mikrograma prašine, što je pet puta više od dozvoljene vrijednosti.

Dozvoljeni indeks zagađenosti zraka iznosi 50.

“U Sarajevu je jutros zabilježeno prekoračenje vrijednosti na svim stanicama, s tim da nisu u mjeri u kojoj su bili prije sedam dana”, rekao je Srni Enis Krečinić iz Sektora kvaliteta životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

On je napomenuo da je trenutni trend porasta indeksa zagađenosti, te da je osim Ilidže, gdje je zabilježeno 289 mikrograma prašine, na ostalim stanicama, kao što je Vijećnica, zabilježeno 56 mikrograma prašine, tako da je prekoračena granična, ali ne i tolerantna vrijednost.

U ostalim gradovima, kao što su Zenica i Tuzla, zabilježeno je prekoračenje količine prašine, a u Zenici i sumpor – dioksida.

“Ovakva situacija se može očekivati do srijede, kada se najavljuje vjetar i toplije vrijeme, pa očekujemo da u skladu sa tom prognozom vrijednosti počnu padati”, rekao je Krečinić.

Related Posts