Okoliš

Let's do it: Stotine volontera čisti ilegalne deponije u Tuzli

Off 85
U Tuzli je održana sedma terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“, u kojoj je učestvovalo više stotina mladih, uključivši se tako u ovaj svjetski pokret, javlja reporterka BHRT.

Oko 800 učenika iz škola sa područja Tuzlanskog kantona i ostalih volontera dalo je doprinos očuvanju životne sredine. Za jedan dan u Tuzli je očišćeno više lokacija, a akcenat je stavljen na izletište Ilinčica i vidikovac Kicelj.

Za sve volontere osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.

Ovogodišnja terenska akcija održava se u okviru kampanje „World Cleanup Day“ koja se provodi u 150 zemalja svijeta, a okupit će preko 380 miliona volontera.

Cilj je čistija i zdravija okolina, a projekat je dio svjetske kampanje i u našoj zemlji je počeo 2012. godine. Do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo181 522 volontera, koji su očistili oko 13 200 tona otpada.

„Zasađeno je skoro pola miliona sadnica, raznih vrsta drveća. U projektu učestvuje 115 opština i gradova širom BiH. Riječ je o projektu koji je dio svjetske kampanje “, napominje Amar Kavgić, koordinator projekta „Let's do it“ Tuzla.

Organizatori ističu da ovim radom žele građanima vratiti nadu u bolje sutra i vjeru da ova zemlja može biti bolje i ljepše mjesto za život, te poručuju:

“Želimo da naša zemlja u svijetu bude poznata kao zemlja čistih rijeka i planina, kao zemlja gostoprimstva i dobrih ljudi.”

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže