Okoliš

BIHAMK: Vozači, oprez: magla, poledica, odroni

Off 10
Na putevima u Bosni i Hercegovini vidljivost je smanjena zbog magle na većini dionica koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove.

Izdvaja se dionica autoputa A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad, zatim putni pravci: Konjic-Mostar, Kiseljak-Kaonik-Vitez, Jablanica-Prozor, Mostar-Nevesinje, Doboj-Tuzla-Bijeljina i Tuzla-Olovo, kao i putevi na širem području Sarajeva, Goražda, Broda i Bihaća.

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a na mjestimičnu poledicu upozorava se na putnom pravcu Glamoč-Mrkonjić Grad. Zbog niskih temperatura, poledica je moguća i na ostalim putevima u planinskim predjelima, a pažnja se skreće i na mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Sitniji odroni zemlje ili kamenja učestali su na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prijevoja. Preporučuje se maksimalno oprezna vožnja i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog urušavanja potpornog zida na dionici magistralnog puta M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom trakom naizmjenično.
Zbog aktiviranih klizišta izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Related Posts