Finansije, Region

Crna Gora: Nova godina počela povećanjem PDV-a i cijena

Off 19
Foto: Ilustracija
Nova godina u Crnoj Gori počela je povećanjem stope PDV-a sa 19 na 21 posto, kao i akciza na cigarete, alkohol i gazirana pića.

Ranije su povećane cijene goriva, a očekuje se i poskupljenje električne energije za 3,2 posto što bi moglo izazvati val povećanja cijena hrane i cjelokupne robe široke potrošnje.

Vlada očekuje da će ove mjere doprijeti stabilnosti državnih financija te napuniti državnu blagajnu za oko 90 miliona eura.

Ta bi sredstva trebala da zakrpe rupe u državnom proračunu i omoguće da se država nešto manje zadužuje u odnosu na obveze koje vraća, kako bi Vlada Crne Gore zadržala javni dug na 66 posto BDP-a.

Povećanje dažbina uticat će na inflaciju za 0,8 do 1,2 posto pa bi ukupna inflacija u 2018. mogla iznositi do 3,6 posto, prenose mediji.

Više novca u državnoj blagajni trebalo bi omogućiti redovnu isplatu plata i penzija, bez smanjenja i zamrzavanja, kao i realizaciju planiranih javnih investicija.

Najveća opasnost za ovakav Vladin plan stabilizacije finansija je jačanje sivog tržišta zbog povećanja poreza i akciza, naročito duhanskih proizvoda. Najjeftinije legalne cigarete od 1. januara koštaju 2,5 eura, dok se na crnom tržištu mogu naći za euro.

Značajan izazov za crnogorsku Vladu biće da zadrži postojeće i privuče nove investitore ne samo zbog povećanja poreza i akciza, već i zbog raznih parafiskalnih nameta – taksa i naknada koje se vrlo često uvode s državne ili lokalne razine.

Tako je, Unija poslodavaca prije mjesec dana objavila izvještaj kojim je otkriveno da na državnoj i lokalnoj razini postoji 1.635 vrsta taksa i naknada.

Related Posts