Finansije, Privreda

Bh. standard: Predviđena stopa rasta 3,6 odsto

Off 16
Bosna i Hercegovina bi u narednom srednjoročnom periodu mogla imati godišnju stopu rasta od 3,6 odsto, predviđa Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine.

Dosadašnje stope rasta kretale su se oko tri posto. U Direkciji ističu da bi Bosna i Hercegovina, ukoliko bi u narednih 30 godina ostvarivala godišnju stopu rasta od šest odsto, dostigla nivo standarda kakav je u Evropskoj uniji.

Niska stopa zaposlenosti radno sposobnog stanovništva, jedna je u nizu prepreka poboljšanju životnog standarda građana, navodi se u informaciji o konkurentnosti ekonomije zemlje.

Prema anketi o radnoj snazi, stopa zaposlenosti u 2017. je iznosila 33,9 odsto, dok je u isto vrijeme u Evropskoj uniji bila 53,5 osto.

Osim niske stope zaposlenosti, u Bosni i Hercegovini je relativno nizak nivo plata, kao odraz slabe pozicioniranosti zemlje u međunarodnoj podjeli rada, navodi se u informaciji o konkurentnosti.

Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, korigovan za paritet kupovne moći, u Bosni i Hercegovini je iznosio 32 odsto evropskog prosjeka, čime se Bosna i Hercegovina, zajedno sa Albanijom, godinama nalazi na dnu ljestvice evropskih zemalja sa najnižim životnim standardom.

Za poboljšanje životnog standarda neophodno je konstantno privlačenje stranih investicija, prvenstveno stvaranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta, što bi omogućilo nova radna mjesta i veću zaposlenost.

Neophodno je prilagoditi sistem obrazovanja potrebama i reformama na tržištu rada s ciljem povećanja produktivnosti i kompetentnosti radne snage.

Sve ove ekonomske reforme bi trebalo da budu praćene unapređenjem zdravstvenih, kulturnih, sportskih i rekreativnih sadržaja radi postizanja boljeg životnog standarda građana Bosne i Hercegovine.

Related Posts

PROMO

Pozitivna BiH

Arhiva

Februar 2019
P U S Č P S N
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728