Ekonomija

Cijene nafte porasle na međunarodnim tržištima

Off 25

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima zbog očekivanja da će proizvođači na sastanku krajem mjeseca donijeti odluku o smanjivanju proizvodnje i nakon isteka aktuelnog sporazuma.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,22 USD. Na američkom je tržištu je ostala skoro nepromijenjena i iznosila je 57,26 USD.Više cijene su rezultat nastojanja koje predvode Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija da se smanjenjem proizvodnje ponuda približi potražnji i tako uravnoteži tržište, prenosi SEEbiz.

Dodatnu podršku cijenama pruža i snažna potražnja i pojačane političke napetosti.Na tržištu očekuju da će članice OPEC-a na sastanku krajem mjeseca dogovoriti nastavak smanjenja proizvodnje i nakon isteka važećeg sporazuma krajem marta naredne godine.”Na tržištu su nesumnjivo i dalje uvjereni da će OPEC uspjeti u namjeri da izbalansira tržište produženjem perioda smanjene proizvodnje. Pažnja se stoga usmjerava na svaku vijest koja potkrijepljuje te procjene”, smatraju analitičari Commerzbanka.

Čak ni znatno slabiji uvoz kineske nafte iz oktobru ni povećanje proizvodnje nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na rekordne vrijednosti, kako su ocijenili, nijesu na duži rok spustili cijene nafte. Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata, Suhail bin Mohammed al-Mazroui je rekao da će proizvođači nafte bez većih teškoća donijeti odluku o produženju sporazuma o smanjenoj proizvodnji.

Cijene podržava i snažna potražnja u jugoistočnoj Aziji, reflektovana u upola manjem broju tankera s uskladištenom naftom u blizini Singapura i u Maleziji. Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 61,72 USD i nije se značajnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Related Posts