Ekonomija

Cijene nafte pale pod pritiskom zasićenog tržišta

Off 32

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima pod uticajem znakova da je tržište obilno snabdjeveno sirovom naftom uprkos nastojanjima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a) i drugih velikih proizvođača da ograniče proizvodnju.

Na londonskom tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,61 dolara (USD). Na američkom tržištu cijena je bila u minusu 55 centi i iznosila je 48,52 USD, prenosi SEEbiz. Tržišta je jučer podržao zvanični podatak o padu američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici 1,8 miliona barela, koji je ipak bio nešto manji nego što su analitičari očekivali.

U četvrtak se fokus ponovo preusmjerio na obilnu ponudu. Tako su podaci Thomson Reuters Eikona o isporukama pokazali da je izvoz sirove nafte iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Aziju skočio sa pet do šest tankera po tromjesečju u 2015. i prošloj godini na deset tankera u prva tri ovogodišnja mjeseca, a očekuje se da će njihov broj i dalje rasti. Podaci signaliziraju da je uprkos nastojanjima OPEC-a i pojedinih nezavisnih proizvođača, poput Rusije, da smanje proizvodnju i time ublaže prekomjerno snabdjevanje tržišta jer otvoreni prostor brzo popunjavaju drugi proizvođači.

Ministri OPEC-a sastaće se 25. maja u Beču kako bi odlučili o proizvodnoj politici grupe u narednih šest mjeseci. Očekuje se da će usvojiti saudijsko-rusku inicijativu i produžiti period smanjenog snabdjevanja možda i za devet mjeseci, do kraja marta naredne godine Dodatno su cijene pritisnule i znakove produbljivanja političke krize u Vašingtonu, pri čemu ulagači postaju sve oprezniji nakon najnovijih saopštenja o odnosima Rusije i Bijele kuće.

Trgovci objašnjavaju da je ulagače uznemirila vijest da je skriveno barem 18 kontakata s Rusima u kampanji Donalda Trumpa za predsjedničke izbore “Uopšteno se nastoje skloniti od rizika”, objasnio je trendove na tržištu Ole Hansen iz danskog Saxo Banka. OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 49,43 USD, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Related Posts