Berza

Cijene nafte stabilne uoči sastanka ministara OPEC-a

Off 20

Cijene nafte na svjetskim tržištima bile su stabilne nakon prošlosedmičnog pada, dok ulagači čekaju ishod ministarskog sastanka članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nekoliko velikih svjetskih proizvođača koji nisu u tom kartelu.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 12 centi na 48,15 USD, a na američkom sedam centi na 45,85 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene nafte su prošle sedmice pale više od 1,5 posto, nakon vijesti da bi u julu proizvodnja OPEC-a mogla porasti.

Prema procjenama Petro-Logisticsa, koji prati procjene OPEC-ove ponude, proizvodnja tog kartela porašće u julu na 145 hiljada barela dnevno, što će ukupnu proizvodnju podići iznad 33 miliona barela dnevno.

Razlog je povećana proizvodnja Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Nigerije.

OPEC je zajedno s proizvođačima izvan kartela, poput Rusije, obećao rezove proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno od januara ove do marta naredne godine.

Zbog toga će u fokusu ulagača biti sastanak članica OPEC-a i nekih proizvođača van te grupe, uključujući i Rusiju.

Na tom sastanku u Sankt Peterburgu raspravljaće se o poštivanju dogovorenih kvota smanjenja proizvodnje i napretku s ciljem uravnoteženja prezasićenog tržišta.

Savjet ministara može preporučiti prilagođavanje dogovora ako je to potrebno, ali najviše se spekuliše o tome hoće li ministri pozvati Nigeriju i Libiju, dvije članice OPEC-a izuzete od dogovora, na smanjenje proizvodnje.

Ruski ministar energetike, Aleksander Novak, kazao je da bi Libija i Nigerija trebalo da zadrže proizvodnju na određenim nivoima.

Libija i Nigerija proizvode skoro 700 hiljada barela dnevno više nego u novembru, kada je OPEC, uz podršku grupe nezavisnih proizvođača, odlučio da smanji proizvodnju 1,8 miliona barela dnevno kako bi uticao na smanjenje jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Zbog prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, cijene nafte su za prvih šest mjeseci ove godine pale više od 14 posto, što je njihov najveći pad od prvog polugodišta 1998. godine, kada su izgubile 19 posto.

Related Posts