fbpx
BiH, Vijesti

Ekipa BHRT-a u mjestu Glinica na GP provjeravala da li hrvatska policija prebacuje migrante u BiH

Off 514
Glinica migranti 7
Foto: Lara Omerčić/BHRT

Mještani mjesne zajednice Glinica, u opštini Velika Kladuša, požalili su se našoj TV kući kako u svom naselju svakodnevno svjedoče ilegalnom prelasku migranata u BiH koje hrvatska policija prebacuje na graničnom pojasu Đuđin jarak. Naša ekipa danas je boravila tamo i provjerila navode mještana.

Do ovog znaka je teritorija BiH, iza znaka je teritorija Hrvatske. Ovo je mjesto Đuđin jarak gdje BiH graniči sa Hrvatskom. Mještani Mjesne zajednice Glinica tvrde da svakodnevno hrvatska policija upravo ovdje ilegalno prebacuje migrante u BiH.

Ukoliko se usudite snimiti granični pojas Đuđin jarak koji svakodnevno služi za ilegalno prebacivanje migranata, prema tvrdnjama mještana, otjeraće vas hrvatska policija iako se nalazite na teritoriji BiH. U to smo se i sami uvjerili. Ovaj granični pojas sa bosanske strane je otvoren, dok ga hrvatska strana svakodnevno posmatra i preko njega ilegalno prebacuje migrante u BiH, kaže sagovornik koji je zbog sigurnosti želio ostati anoniman.

“Ja tvrdim sto posto, ne jedan dan nego svaki dan, nema određeno vrijeme kad ih dogone, dogone ujutro, u dva sata, kasno, po tri kombija znaju doći, po 16 sam ih nabrojila kod trafo-stanice. Jedan dan su ih pretjerali, jednom su slomili ruku, otimaju im pare”, tvrdi anonimni svjedok.

Da migranti zaista prolaze ovim putem svjedoče brojni predmeti koje možete vidjeti.

“Otmu sve što imaju, telefone im sataru, možete vidjeti telefone tamo. Koji je bolji telefon oni ga uzmu sebi, koji je lošiji razbiju ga i bace…”, tvrdi anonimni svjedok.

A razbijene mobitele upravo možete vidjeti ovdje, uz to i odjeću, obuću, istrošene mobilne kartice hrvatskih operatera. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže da je i sam svjedočio ilegalnom prebacivanju migranta od strane hrvatske policije.

“Razgovarao sam sa njima, rekao da sam gradonačelnik, da nije u redu to što rade. Oni su samo rekli da oni tako rade i da imaju naredbe. Ja sam svjedočio u tri navrata, vraćanju tih ljudi”, navodi Fazlić.

Predsjednik Mjesne zajednice Glinica Husein Mekanović kaže da je najveći problem zaboravljeni granični pojas Đuđin jarak.

“Svakodnevno su me mještani obavještavali o prelascima migranata, o policiji koja migrante sprovodi na teritoriju BiH”.
“Radi se o hrvatskoj policiji?”
“Da, o hrvatskoj policiji. Pošto na tom terenu nema naše granične policije, a nema ni ove redovne policije”, navodi Mekanović.

Manjak domaćih graničnih službenika predstavlja problem prilikom zaštite ovakvih područja.

“Veći broj policajaca i sva podrška iz drugih policijskih agencija na sjeveroistoku, istoku BiH gdje se sprečavaju ilegalni ulasci migranata državljana zemalja visokog migracijskog rizika iz Srbije i Crne Gore i naravno da u tom dijelu sa Republikom Hrvatskom imamo manji broj policijskih službenika. Kada je riječ o graničnom prelazu, tamo imamo svoje policijske službenike. ne možemo granične prelaze ostaviti bez službenika… “, kaže Sanela Dujković iz Granične policije BiH.

Prema riječima gradonačelnika Bihaća, Hrvatska ima pravo vratiti migrante koji su ušli iz Bosne i Hercegovine, ali to se treba učini na zvaničan i legalan način. Ilegalno prebacivanje migranata koji nisu ušli u Hrvatsku iz BiH dodatno otežava situaciju. A kako kažu mještani, ko god želi da se uvjeri u ilegalno prebacivanje migranta iz Hrvatske u BiH, može doći u Veliku Kladušu.

Pogledajte šta je naša ekipa zabilježila na putu prema GP.


Tokom dolaska na graničnu liniju, dok su snimali na teritoriji BiH, našu ekipu pokušali su privesti pripadnici granične policije Hrvatske ali je naša ekipa uspjela pobjeći.

 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti
 • Glinica migranti

IZVOR: Larisa Omerčić/BHRT

Related Posts