fbpx
Vijesti, Životni stil

“Economist”: Beč najbolji grad za život

Off 35
Beč (Foto: Eurocomm-PR Sarajevo)

Beč je i ove godine grad koji je najbolji za život, a iza sebe je ostavio australijske gradove Melbourne i Sydney, pokazao je godišnji izvještaj istraživačke službe britanskog lista “The Economist”.

Beč i Melbourne su, u tom istraživanju, svake godine bili u utrci za titulu najugodnijeg grada za život, ali je australijski grad do prošle godine uvijek bio za nijansu bolji. Na četvrtom mjestu je Osaka (Japan), a slijede ga tri kanadska grada – Calgary, Vancouver i Toronto.

Među top deset gradova je još jedan evropski grad, Kopenhagen, koji je zauzeo deveto mjesto.

Istraživanjem je obuhvaćeno 140 gradova svijeta, a ocjenjivala se održivost, zdravstvo, kultura, okoliš, obrazovanje, infrastruktura i stopa kriminala. Efekti klimatskih promjena, prvi put, su također uključeni u procjene.

Beč je postigao gotovo savršen rezultat, s ukupno 99,1 od mogućih stotinu bodova. Sydney se popeo sa petog na treće mjesto, a razlog je što je taj grad poboljšao kulturnu ponudu i situaciju okoliša.

Pariz je doživio pad za šest mjesta nakon djelimično nasilnih protesta “Žutih prsluka”, te se sada nalazi na 25. mjestu.

Uz sirijski Damask, najmanje poželjni gradovi za život na svijetu su Dhaka u Bangladešu i Lagos u Nigeriji.

Izvor: FENA

Related Posts