fbpx
EU, Finansije, Vijesti

ECB upozorila na poštivanje propisa o ograničenju zaduživanja

Off 16
Foto: EPA

Evropska centralna banka (ECB) saopćila je da su izazovi za finansijsku stabilnost u eurozoni porasli i upozorila da bi zadužene vlade kao što je ona u Italiji mogle omati probleme ako ne poštuju propise o ograničenju zaduživanja i deficita.

ECB je uputila upozorenje u danas objavljenom izvještaju u trenutku kada italijanska populistička vlada dovodi u pitanje propise o ograničenju zaduživanja, smatrajući da se time koči privredni rast, čime je ušla u sukob sa Evropskom komisijom, izvšnim tijelom Unije.

“U slučaju rizika koji negativno utiču na rast, troškovi finansiranja za osjetljive zemlje vjerovatno će porasti i mogli bi da povećaju zabrinutost u vezi sa održivosti duga”, navela je Evropska centralna banka.

Italijanski troškovi pozajmljivanja na tržištu obveznica porasli su ove nedjelje, što je znak da su investitori zabrinuti, pošto je italijanski vicepremijer Mateo Salvini ponovio protivljenje evropskim pravilima poslije pobjede svoje stranke na upravo održanim evropskim izborima.

ECB je, takođe, upozorila da je bankarski sistem suočen sa izazovima uključujući slabu profitabilnost i nemogućnost da smanji troškove.

Evropska centralna banka i dalje očekuje da će privredni rast u eurozoni da se ubrza narednih meseci poslije perioda slabosti. Ona, ipakm upozorava da prijetnje kao što su trgovinske tenzije mogu to da ugroze.

Evropska komisija zadužena za provođenje limita za zaduživanje i deficita koji treba da poštuju svih 19 članica evrozone, sukobljavala se sa Italijom čija vlada se zalagala za to da ima veći deficit, troši više i smanji poreze.

Related Posts