fbpx
BiH, Vijesti

Društvo novinara BiH osudilo jučerašnji napad na novinare

Off 23
Ilustracija

Društvo novinara BiH izražava zabrinutost što nakon napada na novinare u Mostaru pojedini pripadnici agencija za provođenje zakona, umjesto da vrše svoju funkciju zaštite građana, putem društvenih mreža opravdavaju nasilje.

Društvo novinara BiH u saopćenju podsjeća da se napad dogodio jučer dok su novinari izvještavali o bacanju eksplozivne naprave na kuću i poslovni objekt porodice Husić.

Tom prilikom, dodaje se u saopćenju, vlasnici mesnice Husić su fizički napali i novinarku Dnevnog avaza Melihu Smajkić iz Mostara, a verbalne prijetnje upućene su novinarima portala Klix i Bljesak.

– Vlasnici mesnice su oduzeli mobilni telefon kolegici Husić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal. Nakon toga, u raspravi na društvenoj mreži Facebook, između ostalog se oglasio i pripadnik MUP-a HNK Stipo Rotim, koji je u svom komentaru napisao doslovno da slučaj ne treba istraživati i da novinari nisu vrijedni pažnje – navodi se u saopćenju Društva novinara BiH.

Napominje se da je Društvo novinara BiH u posjedu snimka sporne konverzacije na Facebooku, te ukoliko se zaista potvrdi da se radi o pripadniku MUP-a, zahtijeva od nadležnih da hitno interveniraju i sankcioniraju počinioca.

– Činjenica je da su napadi na novinare u BiH sve učestaliji i bezobzirniji, da se čini da postaju „društveno prihvatljiv“ obrazac ponašanja. A ukoliko u tome počnu učestvovati i pripadnici organa za provođenje zakona, bojimo se da će to biti kraj slobode medija u BiH – saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Related Posts