fbpx
BiH, Vijesti

Dom naroda Parlamenta FBiH nije usvojio Izvještaj o radu Vlade FBiH

Off 114
Foto: BHRT (Arhiv)

Dom naroda Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici nije podržao Izvještaj o prošlogodišnjem radu Vlade Federacije BiH u kojem se navodi da 86 posto iznosi ukupan procenat izvršenja planiranih aktivnosti na nivou Vlade Federacije BiH.

U izvještajnoj godini, federalna ministarstva su uradila 67 zakona (37 usvojeno na Vladi), 6 uredbi (2 usvojene na Vladi), 11 odluka, 30 pravilnika (20 usvojeno na Vladi), 1 strategiju (80 posto završeno) i 13 ostalih dokumenata.

Ministarstva su, generalno gledano, zadovoljila formu izvještavanja, s tim da pojedina ministarstva nisu iskazala utrošena sredstva u odnosu na planirana.

Izvještava reporter BHRT-a Vedran Prodić.


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine većinom glasova je dao saglasnost na ovogodišnji finansijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, kao i na rebalans prošlogodišnjeg plana, ali nije odobrio prijedlog da Federalna vlada, prilikom rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH, planira više novca tom zavodu nego do sad.

Veće izdvajanje je predložila delegat Segmedina Srna Bajramović nakon što je direktorica Zavoda Jasminka Kurilić, prezentujući delegatima izvještaj, kazala da ta ustanova od septembra ove godine neće biti u stanju nabavljati sav potrebni repromaterijal niti isplaćivati plate svim uposlenicima.

Problem nedostatnog finansiranja Zavoda je dugoročniji, kako je ustvrdila, te je do sad rješavan akumuliranim novcem iz ranijih godina.

U 2018. godini Zavod je ostvario prihod od 5.500.000 KM i na osnovu toliko očekivanih prihoda i u 2019. godini, izrađen je finansijski plan, kazala je direktorica Kurilić.

Ministrica finansija Jelka Milićević je izjavila da su dotacije iz federalng budžeta isplaćivane redovno ovom zavodu kao i svim drugim korisnicima i dodala da ta ustanova nije federalni budžetski korisnik već kantonalni. Ministrica je pritom podsjetila da je zdravstvo u Federaciji BiH u podijeljenoj nadležnosti kantonalnih nivoa i federalnog.

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH okončana je imenovanjem Privremenog odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Delegati su prihvatili izvještaj o izvršenju Programa rada Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH za 2018. godinu, Informaciju o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji BiH za period juli – decembar 2018. godine, kao i izvještaje Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za 2018. godinu.

Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2018.godinu dobio je podršku Doma naroda, koji je k znanju primio odluku o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti Federacije BiH za 2019. godinu.

 

Related Posts