fbpx
BiH, Vijesti

Dodik u Vatikanu sa papom Franjom

Off 148

U Vatikanu je u toku sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom. Uoči sastanka, u centru Rima je postrojena garda koja je dočekala srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U pratnji Milorada Dodika je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sastanak će trajati 45 minuta, iako je običaj da sastanci sa papom traju 20 minuta, prenosi RTRS. Nakon sastanka sa papom, bit će održan i bilateralni razgovor sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, koji bi trebalo da traje 45 minuta.


Dodik je ranije rekao da će tokom posjete biti razgovarano o odnosu Bosne i Hercegovine i Vatikana, ali o dešavanjima u svijetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu jer papa Franjo, naveo je Dodik, promoviše snažno saradnju i mir.

Najavio je i da će papu obavijestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat Republike Srpske i Srbije.

Iz Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića jučer je saopćeno da se posjeta predsjedavajućeg Dodika Vatikanu ne realizuje u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je naveo, Predsjedništvo nije razmatralo ovu posjetu, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome.

Stavovi koje u vezi s tim Milorad Dodik iznosi u javnosti nisu stavovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te predstavljaju isključivo njegovo lično mišljenje, navodi se u saopćenju.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže