fbpx
BiH, Vijesti

Dodik: Predsjedatelj i tri ministra u VM BiH

Off 102

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da Srbima pripada mjesto predsjedatelja Vijeća ministara (VM) i tri ministarska mjesta te da će s tim stavom nastupati i na narednom sastanku s liderima SDA i HDZ-a.

Istaknuo je da je takva situacija bila i u prošlom mandatu i da ne odustaju od tog stava koji će zagovarati i u srijedu, na “završnim” razgovorima predstavnika njegove stranke sa SDA i HDZ-om o mogućem formiranju Vijeća ministara.

– Mene što se tiče ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka da žele da završe tu priču oko formiranja Vijeća ministara. Razgovarali smo što raditi u uvjetima, ako do toga ne dođe što je moguće prije – rekao je Dodik u pauzi sastanka stranačke koordinacije SNSD-a.

Podsjetio je da je EU tražila da se formiraju vlasti i na razini BiH i u Federaciji BiH, kao uvjet da bi se dalo mišljenje BiH za kandidatski status za EU.

Tvrdi da će to biti teško, jer je na sceni “očigledna opstrukcija formiranja Vijeća ministara BiH”.

Razgovarano je, kaže, što učiniti ukoliko se nastavi s onemogućavanjem rada Vijeća ministara u novom sazivu.

Onda, kaže, neće biti spremnosti ni za rad drugih bh. organa.

– Ukoliko pustite da radi Zastupnički i Dom naroda onda legalizirate sastav Vijeća ministara BiH, koji nije izborna volja Repunlike Srpske i građana koji su glasali, kao ni onih koji su uopće glasali na izborima u BiH. U BiH je jedna ozbiljno teška situacija, potpune paralize rada organa – dodao je Dodik.

Ponovio je protivljenje Republike Srpske ulasku BiH u NATO-savez.

Osim Dodika, sastanku najužeg rukovodstva SNSD-a prisustvuju potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, članovi Glavnog odbora Dragan Lukač, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Slavko Mitrović.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže