fbpx
Region, Vijesti

Dodatne snage na požaru kod Šibenika, jako jugo otežava gašenje

Off 15
Foto: Šibenik.in

Jako jugo otežava gašenje požara na šibenskom području, na terenu je više od 100 vatrogasaca i zračne snage, a nakon što je požar na području Oklaja lokaliziran, dodatne snage i još jedan kanader upućene su na gašenje požara u Dubravi koji plamti u više smjerova.

Kako se doznaje od dogradonačelnika Danijela Milete, inače i predsjednika Stožera civilne zaštite koji je na terenu, nitko nije stradao i za sada su kuće obranjene.

“Požar je ogroman, ima više fronti i krakova, a ovaj dio koji je bio u blizini kuća u Gornjim Rupićima je pod kontrolom, dakle kuće su sigurne. Gori gusta borova šuma, vjetar mijenja smjer tako da je situacija teška. Vatrogasci daju ogromne napore, kao i vojnici i zračne snage koje će nastaviti gasiti požar dok budu postojali uvjeti za njihov let”, rekao je Mileta.

Na terenu u Dubravi je 85 vatrogasaca, 25 vojnika, 4 kanadera i 3 airtractora, kao i pripadnici Županijske vatrogasne zajednice i DIP Šibenik i Split. Policija na terenu regulira promet, s obzirom  na to da je autocesta i dosta lokalnih cesta bilo zatvoreno.

“Autocesta je otvorena, ali je cesta do Drniša još uvijek zatvorena, no najbitnije je da nitko nije stradao i da su kuće obranjene. U jednom trenu vatra je prebacila do prostorija Hrvatskih cesta uz naplatne kućice, no obranjene su. Vatrogasci sada drže liniju obrane kuća, teško je uopće procijeniti o kolikoj je površini riječ, više je rukavaca, a vatrena fronta je ogromna”, rekao je Mileta za ŠibenikIN.

Inače, cijelo je područje Dubrave isključeno iz električne mreže.

Požar u Dubravi najveći je požar koji je na području Hrvatske koji je buknuo ove godine i prvi na kojem su angažirani pripadnici vojske. Na požarište je upućen i četvrti kanader te je ukupno sedam protupožarnih aviona ukupno angažirano na ovom požaru, a iz MORH-a javljaju da će područje požara nadletjeti i bespilotna letjelica.

Nakon što je požar kod Drniša lokaliziran i dodatne snage uputile su se na požarište Južna Dubrava kod Šibenika, gdje su trenutačno angažirana četiri kanadera i tri airtractora, javljaju iz MORH-a.

Najavljeno je da će nakon zračnih snaga područje požarišta nadletjet i bespilotna letjelica Orbiter.

Pilot Airtractora AT-802 bojnik Kristijan Bilić, koji se vratio s požarišta kod Drniša nakon što je požar lokaliziran, kazao je kako na požarištu kod Šibenika najveći problem stvara promjena pravca vjetra te je također izrazio nadu da će do mraka biti stavljen pod kontrolu.

Izvor: Hina

Related Posts