BiH, Vijesti

Dobrovoljni darivatelji krvi

Off 24

Zapadno-hercegovački kanton jedan je od vodećih po broju darivatelja krvi po glavi stanovnika. S obzirom na to da je u ljetnom periodu pojačana potreba pacijenata za dozama krvi, Crveni krst vrši stalne akcije prikupljanja ove vrijedne supstance. Danas će krv darivati Ljubušaci, a zatim stanovnici Širokog Brijega.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Svi mi, kada nam zatreba krv, ovisimo o dobrovoljnim darivateljima krvi. Jedan od njih je i Ivica iz Ljubuškog koji je krv donirao više od 50 puta.

Redovni donori krvi prema zakonu imaju povlastice da ne plaćaju participaciju za zdravstveno osiguranje, te pravo na slobodan dan na poslu. Iz Crvenog križa pak ističu da se većina privatnih kompanija ne pridržava prava na slobodan dan.

Treba isaknuti da niti jedna županija ili kanton nema vise od 2% darivatelja krvi među svojim stanovništvom. Optimalna brojka, kažu iz Crvenog križa je oko 2,5% kako bi se pokrile sve potrebe medicinskih institucija u BiH. Darivanje krvi nije kompliciran proces, traje 8-12 minuta a jednom darovnaom dozom možete spasiti 3 ljudska zivota.

Related Posts