fbpx
Nogomet, Svijet, Vijesti

Do 10. oktobra Iran ženama mora ukinuti zabranu pristupa na stadione

Off 35
Foto: aljazeera.com

Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) saopštila je da Fudbalski savez Irana podržava prisustvo žena na utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, ali navodi da se čeka i odobrenje Vlade.

FIFA trenutno sarađuje s iranskim vlastima kako bi se ukinula zabrana ženama da dolaze na muške sportske događaje, a koja je uvedena nakon Iranske revolucije 1979. godine.

Predsjednik Iranske fudbalske federacije Mehdi Taj uvjerio je čelnike FIFA-e da je “pitanje upućeno direktno ministru sporta i mladih”.

Krovna organizacija svjetskog fudbala želi da se zabrana u potpunosti ukine do 10. oktobra, kada će Iran odigrati prvu kvalifikacionu utakmicu protiv Kambodže. Naredna utakmica pred domaćom publikom igraće 26. marta iduće godine, protiv Hong Konga.

Ženama u Iranu je zabranjeno prisustvo sportskim događajima od revolucije iz 1979. godine. Cilj zabrane je bio spriječiti kontakt muškaraca i žena koji nisu u srodstvu. Ovo je pravilo stavljano van snage stranim državljankama čije su reprezentacije igrale u Iranu.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže