fbpx
BiH, Vijesti

Đonlagić (DF) objasnio za BHT 1 zašto je DF ušao u vlast sa SDA

Off 76
Foto: BHRT

Đenan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte (DF) gostovao je u Dnevniku 2 BHT 1.

Kazao je kako DF ne želi da se dogode bilo kakve izmjene izbornog zakona koje neće biti vezane za presude Europskog suda za ljudska prava (ESLJP-a).

– Želimo vratiti u debatu tih izmjena individualna ljudska prava i ponovno aktualizirati priču o građanskoj politici u BiH – rekao je Đonlagić.

Govoreći o DF-ovom ‘ne’ SDA-u pa kasnijem predomišljanju, Đonlagić je kazao da je to bila jedna teška, ali ispravna odluka.

– DF suvereno donosi svoje odluke, ova odluka je teška, ali je istovremeno hrabra i državotvorna. Događaji koji su se događali u i oko BiH od 07. listopada pa na ovamo su nas “gurnuli” u ovu priču, rekao je Đonlagić i dodao da DF ne može ostati u hladovini opozicije.

– Donijeli smo odluku da budemo aktivni sudionici procesa unutar Bosne i Hercegovine.

Na upit novinarke BHT 1 o tomu kako će se to odraziti na odnose u BH bloku, Đonlagić je kazao kao je želja DF-a bila da sve tri stranke uđu u vlast.

– Čekali smo SDP skoro pet mjeseci da nas povedu u taj proces uspostavljanja vlasti, da mi budemo kreatori tih vlada, da imamo federalnog premijera, ministre u Vijeću ministara, a ne samo u Kantonu Sarajevo. Nažalost, SDP nije bio spreman za to.

Dodao je da u DF-u postoji i velika grupa ljudi koja interese države i građana želi staviti ispred vlastitih. Kazao je kako se izmjene izbornog zakona ne mogu promatrati iz opozicije.

POGLEDAJTE VIDEO 

Related Posts